Melkrobots

Het automatisch melken van koeien vraagt om een goed plan en een verandering van werken. Met het installeren van de robot(s) hebben we sinds de komst van de eerste robots al ervaring mee. We zeggen wel eens: “de koeien zijn in 2 weken gewend aan de robots, voor de veehouder duurt dat minstens een jaar”. Hiermee bedoelen we dat het totale management op een bedrijf met melkrobots anders is dan met een melkstal. U dient zich hier goed op voor te bereiden want is anders dan wat u gewoon bent. We kunnen u dus niet alleen advies geven over de plaatsing van de robots, koeverkeer, wel of geen separatieruimte, een behandelplein en hekken maar zeker ook over wat wel en niet te doen. Wat kunt u verwachten qua arbeid, aantallen ophaalkoeien, nieuwe dagindeling. De laatste jaren begeleiden we steeds meer bedrijven met hun productie en voeding en speciaal op startende robotbedrijven is dat een heel belangrijke succesfactor. Ofwel Vetvice staat voor u klaar bij het maken van de juiste keuzes, samen een goed doordacht plan maken wat bij u past.

Gezonde en vitale koeien zijn essentieel om probleemloos te melken met melkrobots. Dit vereist een comfortabele stal, uitstekende planning en werkwijzen, en slim ingerichte werkplekken. Het totale management op een bedrijf met melkrobots is anders dan met een melkstal. Bereid u derhalve goed voor en laat u door betrouwbare deskundigen adviseren.

Vetvice kan bedrijven die met melkrobots willen gaan melken volledig begeleiden, zoals:

  • ontwerpen van de stal en -inrichting, inclusief detailontwerp zoals een hekkenplan, ventilatie-/hittestressplan, en het behandelplein;
  • aanvraag van vergunningen;
  • bouwbegeleiding, vraagbaak en technische ondersteuning van de bouwers;
  • plan voor organisatie van het werk en optimale werkwijzen;
  • voedingsadvies en voedingsbegeleiding.
Een behandelplein vormt het centrum van het stalgedeelte voor de zorgkoeien en het middenpunt van het behandelplein is de behandelbox. In een behandelbox kan elke behandeling aan een koe veilig en vakkundig worden uitgevoerd. Wij adviseren de behandelbox SA0042 van Wopa, die samen met Vetvice is ontworpen.

Enkele interessante boeken uit de koesignalen reeks over dit onderwerp:

Vetvice publiceerde in 2008 het boek Robotmelken, dat nog steeds wereldwijd geldt als hét handboek voor melken met melkrobots. Het is inmiddels in meer dan 15 talen verschenen. De inhoud van dit boek wordt voortdurend actueel gehouden

Jouw adviseur(s) voor melkrobots

Contact opnemen

Onze laatste nieuwsberichten

Waar wij voor staan

  • Goed benaderbaar; U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen over uw specifieke situatie

  • Veterinaire kennis; Ons team bestaat uit dierenartsen en ingenieurs met jarenlange ervaring

  • Koegericht; We streven naar optimaal welzijn voor dier en mens

  • Praktisch advies; Onze adviezen zijn gebaseerd op wetenschap en praktijkervaring, dus direct toepasbaar!