false
278
143
fade
3
2

Onderzoeksrapporten

Handleiding strohokken droge en verse koeien

Strohuisvesting voor droge koeien en verse koeien wordt de laatste jaren steeds meer toegepast. Het maakt een belangrijk onderdeel uit van een stressvrije afkalflijn. Deze handleiding geeft richtlijnen voor het gebruik en de inrichting van strohuisvesting voor droge en verse koeien, aan de hand van praktijkervaringen van veehouders, inzichten van deskundigen en beschikbare literatuur.
 

Handleiding strohokken droge en verse koeien

Literatuuronderzoek zandboxen, welzijn en gezondheid

In opdracht van Vetvice deden vier studenten een literatuuronderzoek naar het gebruik van zand in ligboxen en de effecten op de gezondheid, welzijn en productie van melkkoeien. De studenten volgden de International Mastercourse Animal Welfare van de HAS Den Bosch en Writtle College.
 

Sand: a review of its use in housed dairy cows

Handleiding diepstrooiselboxen: compost en digestaat

Ilse van den Meijdenberg, stagiaire van de HAS Den Bosch, maakte de eerste Handleiding Diepstrooiselboxen voor Compost en Digestaat. Compost is een vrij nieuwe ligboxvulling. Digestaat wordt al langer gebruikt, maar op slechts enkele bedrijven.


Haar conclusies:

  • Compost is goedkoop en in eerste instantie een zeer comfortabele ligboxvulling. Als het vochtig wordt gebruikt, wordt het na enkele maanden keihard en verdwijnt het ligcomfort van de diepstrooiselbox. Er lijkt nog geen goede manier voorhanden om natte compost in ligboxen voldoende rul en veerkrachtig te houden. Droge compost lijkt ook op de lange termijn een voldoende comfortabele ligboxvulling te zijn. Het –mogelijk- nadeel daarvan is dat droge compost erg veel stof in de stal brengt.

  • Digestaat lijkt een goedkope en comfortabele ligboxvulling, ook op de lange termijn. Dit product komt erg nat uit de biogasinstallatie. Het droge stofgehalte moet verhoogd worden voordat het in de ligboxen kan, via droging of bijmenging van vochtabsorberende producten (bijv gemalen vlas).


Handleiding digestaat en compost in diepstrooiselboxen

 

Natte compost vormt na enkele maanden
een keiharde bodem.

Digestaat lijkt een goedkope
en comfortabele ligboxvulling.