false
267
622
fade
3
2

Nieuws

Kort verslag van de dagtraining "Meer gezondheid, minder antibiotica'"

Op vrijdag 25 mei werden 20 adviseurs bijgespijkerd op het gebied van “Meer gezondheid, minder antibiotica” in het Koesignalencentrum in Bergharen. Veelal dierenartsen en enkele adviseurs uit de melkvee industrie, een studenten en een veehouder hoorden van Nico Vreeburg en Joep Driessen van Vetvice wat wereldwijd de succesfactoren zijn voor gezonde koeien. 3 hele belangrijke succesfactoren werden besproken: Een zachte ruime ligbox, liefst zandbedding of ander los materiaal. Een stress vrije afkalflijn, bij voorkeur 3 weken voor tot 3 weken na afkalven in één ruimte met maximale rust en overzicht. De ruimtes bestaan uit een ruim strohok, of zeer ruime ligboxen. En 1 vreetplek van 75 cm per koe (droge koe 85cm). 

 

Joep Driessen op Global 500 in USA

Tijdens het Alltech Global Dairy Congress hield Joep Driessen een voordracht voor 500 toppersonen uit de wereldwijde melkveehouderij. Joep gaf inzicht in de KoeSignalen-aanpak en legde uit hoe met eenvoudige maatregelen de levensduur van koeien verbeterd kan worden. In Nederland willen we de levensduur van 3,4 naar 6 lactaties. Voor de rest van de wereld is 3,0 al een fikse verbetering... Een verslag van melkvee.nl.

Huisvesting vaarzen

Directeur Rick Grant van het W.H. Miner Institute publiceerde een -naar onze mening- uitstekend praktisch artikel over de huisvesting van vaarzen na afkalven, dus eerste kalfskoeien, in Hoard's Dairyman (aug. 2012).

Rick vind het goed dat Vetvice dit artikel op onze website heeft gezet. Klik hier om het Engelstalig artikel te lezen. 

Handleiding verstrekking eerste biest

We weten allemaal dat elk kalf binnen 2 uur na de geboorte 2 liter biest moet drinken. In de praktijk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. 

Bijna-afgestudeerd student diergeneeskunde Gerdjan Hofste maakte als stageopdracht voor Vetvice een praktische handleiding, om veehouders te helpen. Hij bezocht 20 melkveehouders en werd in zijn werk ondersteund door de ULP, Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk, in Harmelen. 

Klik hier voor het downloaden van deze handleiding.

Gastspreker van de dag was Hubert Karreman, dierenarts in Pennsylvania en o.a. via Organic Valley betrokken bij 400 biologische melkveebedrijven in Noord Amerika. Hier worden veelal de koeien zonder antibiotica behandeld. Bij uierontsteking worden zelden antibiotica gebruikt.

Karreman had een heel duidelijk verhaal met een aantal alternatieven voor antibiotica. Hij ging vooral in op de serumtherapie. Hier dien je serum van een gezonde koe, met daarin directe afweerstoffen, toe aan de zieke koe. Daarnaast een aantal mogelijkheden met Botanicals, plantaardige producten waarvan de effectiviteit ook in onderzoeken is aangetoond. Ook Karreman benadrukte het belang om op het gebied van huisvesting en verzorging om ziekte te voorkomen. Karreman was in Nederland voor de vierdaagse Certified CowSignals training en zal ook in Pennsylvania aan de slag gaan met Koesignalen training, voor nog meer gezondheid en nog minder antibiotica.

Karreman en Karreman, spreker Hubert uit Pennsylvania in de US en toehoorder Anita uit Dierenartsenpraktijk Klarenbeek.

The Moo News - June 2012

Ontario Innovation Award - Vetvice

Op 4 april 2011 ontving fam. Duizer de Ontario Innovation Award à 50.000 dollar, voor hun nieuwe ligboxenstal ontworpen volgens het Vetvice-DairyLogix concept. 

Klik op de kop van dit stukje, voor het persbericht.

 

Vetvice-DairyLogix stal wint Ontario Innovation Award